Fractura de Clavicula
Clavicula este un os lung ce are o curbă dublă situată între şanţul sternului pe o parte şi acromionul pe de altă parte. Funcţionează ca o bară transversală ce separă umărul de piept, opunându-se forţelor de contracţie ale muşchilor.
Atunci când clavicula este fracturată, muşchii, implicaţi cauzează deplasarea fragmentelor fracturate şi propulsia umărului. O fractura foarte des intalnita, care afecteaza persoane de toate varstele Clavicula este deplasată din cauza acţiunii muşchiului sternocleidomastoidian.
Simptome
-Umflarea in jurul localizarii claviculei;
-Roseata si senzatie de caldura la nivelul pielii de peste clavicula;
-Durere in timpul respiratiei;
-Durere in momentul in care bratele sunt miscate;
-O gama limitata de miscari ale bratului pe partea afectata;
-Sangerarea este mult mai probabil sa apara cu o fractura compusa sau leziuni ascutite.
– Pozitia vicioasa a umarului care este „cazut” si adus anterior;
O fractura de clavicula nu este grava de obicei. In cazuri rare, poate perfora un plaman sau determina fractura unei coaste sau sectionarea unor nervi sau vase. Aceste modificari pot duce la un membru palid, rece sau amortit si la aparitia furnicaturilor.
Cauze
Facturile de clavicula sunt adesea cauzate de o lovitura directa aplicata la nivelul umarului. Acestea pot aparea in timpul unei caderi pe umar sau in urma unui accident rutier. La nou nascuti, aceste fracturi pot aparea in timpul travaliului
Tratament
Tratamentul trebuie să fie capabil să corecteze toate deplasările şi să imobilizeze centrul fracturii, permiţând în acelaşi timp mişcarea liberă a umărului.
Se recomandă tratamentul chirurgical la adulţi, în timp ce la copii şi tineri se foloseşte un bandaj în formă de opt cu căptuşire corespunzătoare în zona axilei pentru a poziţiona umărul în retropulsie.
Imediat dupa fracturare, se pot incepe cateva miscari usoare si pe masura ce durerea scade, se poate trece la miscari de tonifiere. Daca exercitiile fizice se incep prea repede, este posibil ca osul fracturat sa nu se vindece corect. Daca pacientul este atlet sau are un stil de viata activ, i se recomanda sa nu inceapa activitatea pana cand umarul nu-i va functiona normal.
Pentru fracturile severe, ocazional se recomanda interventia chirurgicala.
Tratament nechirurgical
In cazul in care capetele osului nu s-au deplasat deloc sau sau deplasat putin de la locul lor si sunt aliniate corect, in mod normal nu se va recurge la interventie chirurgicala. Fractura de clavicula se vindeca in cele mai multe cazuri fara o interventie chirurgicala.
Se aplica un simplu bandaj Dessault sau un bandaj in forma de opt (Watson Jones) va fi aplicat pentru a sprijini bratul si a contribui la mentinerea acestuia in pozitia corecta pentru vindecare.
Kinetoterapia
In perioada in care pacientul poarta bandajul, cel mai probabil forta musculara a umarului va slabi. De indata ce osul incepe sa se vindece, durerea va scade in intensitate si doctorul ortoped poate aviza inceperea unor exercitii usoare de recuperare pentru umar si cot. Aceste exercitii vor mentine mobilitatea umarului si vor preveni hipotrofia musculara. Dificultatea exercitiilor va creste gradual, odata ce fractura se vindeca.
Tratament chirurgical
Daca deplasarea fracturii este mare, medicul ortoped va va recomanda interventia chirurgicala. Operatia va asigura alinierea oaselor in pozitia corecta si metinerea lor in aceasta pozitie pe parcursul vindecarii.