Masajul prenatal
Sarcina este o perioada frumoasa si speciala pentru fiecare femeie iar aceasta stare de graviditate o face sa se simta fericita si pe deplin implinita.
Sarcina aduce mamei atat schimbari emotionale datorate hormonilor dar si schimbari fizice odata cu cresterea burticii. Odata cu inaintarea in varsta a sarcinii centrul de greutate se modifica, greutatea corporala creste si pot aparea dureri de spate, de articulatii, edeme la nivelul gambelor, senzatia de greutate globala, etc.
Pentru a ameliora aceste simptome viitoarea mamica poate face exercitii fizice sub indrumarea unui kinetoterapeut si masaj.
Masajul prenatal trebuie sa fie efectuat de catre un specialist. Masajul se face, de preferat, cu uleiuri naturale cu miros delicat si este efectuat folosind manevre usoare si nedureroase.
Masajul prenatal are urmatoarele beneficii:
– imbunatateste circulatia sangvina si limfatica;
– detensioneaza/decontractureaza musculatura;
– regleaza tensiunea arteriala;
– amelioreaza tensiunea din articulatii;
– ajuta la calmarea sistemului nervos.
Precautii:
Deoarece in corpul femeii se petrec o multime de schimbari, masajul prenatal nu se recomanda in primul trimestru de sarcina deoarece poate provoca avort spontan, dar este recomanadat in trimestrele doi si trei pentru dobandirea unei conditii fizice si psihice foarte bune.
Deasemenea,masajul nu poate fi efectuat daca:
-se pierde o cantitate semnificativa de sange sau lichid amniotic;
-varice;
-iritatii ale pielii;
-varsaturi;
-febra;
-dureri abdominale;
-boli contagioase.
Masajul se poate efectua pana in ultima zi a sarcinii pentru cresterea starii de bine, relaxare si confort psihic.