Metatarsus varus/metatarsus adductus

Metatarsus varus/metatarsus adductus - Apollus Institute

Metatarsus varus/metatarsus adductus

Metatarsus varus/adductus este o deformare a piciorului, avand urmatoarele caracteristici: antepiciorul este orientat spre interior, bolta plantara este ridicata,  halucele (degetul mare) este usor orientat spre interior, poate prezenta o cuta intre antepicior si retropicior.

Este cauzat de cele mai multe ori de pozitia intrauterina, dar poate fi dobandit si dupa nastere din cauza pozitionarii vicioase a bebelususlui ( atentie mai ales la pozitionarea pe burta) dar nu in ultimul rand, poate avea cauza genetica.

Metatarususul poate fi flexibil (adductus) care se poate corecta spontan sau cu recuperare medicala si rigid  (varus) care necesita recuperare medicala si in unele cazuri chiar tratament chirurgical.

Tratamentul de recuperare consta in manipulari pasive, streching, stimulare senzitiva a muschiului, benzi neuromusculare.

Aceasta afectiune a piciorului este des  intalinita la nou nascuti motiv pentru care este nevoie de o atentie sporita a medicilor si parintilor asupra semnelor caracteristice pentru o diagnosticare cat mai rapida.

Indiferent de gradul de afectare , instituirea cat mai rapida a tratamentului de recuperare ofera cele mai bune rezultate.